szepuljunk.com

Bejelentkezés


Elfelejtette a jelszavát?

Látogatók

Kezdőlap
Csokoládé barát, vagy ellenség? Nyomtatás
Felhasználói értékelés: / 8
GyengeJó 
Tartalomjegyzék
Csokoládé barát, vagy ellenség?
oldal 2
 
ImageAnnak ellenére, hogy sokan közülünk állítják: akár csokin is eléldegélhetnének néhány 100 évig, tudjuk, hogy tiltólistás. Legalábbis azok számára, akik figyelik mit, és hogyan esznek. A tudományos világ régóta megosztott „csoki-kérdésben”, vannak ugyanis, akik azt állítják: bizonyos mennyiségű csokoládé igenis egészséges.

 

A csokoládéban több mint 300 természetesen előforduló kémiai anyag található. Mindnyájunk számára ismertek a legelrettentőbbek: koffein, cukor és kakaó. Vannak azonban sokkal kevésbé ismert összetevők is, például a flavenoidok. Hol találkoztunk már ezzel a gyűjtőnévvel?
Hát a vörösbornál!

A flavenoid anyagok bizonyítottan csökkentik a „rossz” koleszterin szintjét (LDL koleszterin, Low-Density Lipo-proteins). Emellett védenek különböző koronaér betegségek kialakulásával szemben.
A csokoládé zsírtartalmának egyharmada sztearinsav. Bár telítetlen zsírsavnak számít, tehát elvileg ártalmas, a gyakorlatban azonban egyáltalán nem az. Nem emeli, és nem is csökkenti a koleszterin szintjét a vérben.

Akkor most jó, vagy nem jó?

 Image
Fontos, hogy a csokoládé mely formáját kedveljük?

IGEN! Minél sötétebb a csoki, annál több flavenoidot és sztearinsavat tartalmaz, tehát annál jobban védelmez a szívbetegségekkel szemben.

Az étcsokoládén kívül persze sokféle csokifajta létezik. Itt van mindjárt a széles körben imádott tejcsokoládé, melynek tejtartalma növeli a koleszterin szintjét, emellett cukortartalma is jóval magasabb, mint sötétebb változatáé!
Az étcsokoládé jótékony(abb) hatása nem indok a túlfogyasztásra! Mint mindent, ezt is csak mértékkel fogyasszuk, ha lehet ne minden étkezésnél. Az étcsoki flavenoid-tartalma nem válthat ki más, természetes flavenoid forrásokat, mint a szőlő, vagy fekete-szeder.
 
Összeállította: Kiss Balázs, www.megagreen.hu

Forrás: Jennifer Moll, about.com, 2006 okt. 30.


Kedvencekhez (1) | Találatok: 24374

Hozzászólások (11)
11. 09-10-2007 06:51
gold and white wedding
Szerintem is kell a csoki, ha a szervezet kívánja, akkor nincs mit tenni :zzz  
Az enyém pl most kívánja :grin
Írta: Pazo (Regisztráltak)

Csak a regisztrált látogatók szólhatnak hozzá.
Kérjük, hogy jelentkezz be vagy regisztrálj.

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved 
< Előző   Következő >

Szólj hozzá cikkeinkhez

1. A zsírleszívástól a fürdőruhák (1x)